Polityka prywatności

Polityka Prywatności i Polityka „Cookies”

Dane Osobowe

1. Akceptacja Regulaminu podczas rejestracji (założenia konta) w Sklepie Internetowym lub podczas złożenia Zamówienia jest równoznaczna z udzieleniem przez Klienta zgody na przetwarzanie danych zawartych w formularzu rejestracji lub w formularzu złożenia Zamówienia w celu i w zakresie wskazanym w Regulaminie.

2. Administratorem danych osobowych przekazywanych przez Klientów jest Insekt FUH Mariusz Szeloch z siedzibą w Warszawie (kod pocztowy: 04-239), ul. Młodnicka 50a, zwany dalej: Administratorem.

3. Dane osobowe Klientów zbierane są przez Administratora w celu prawidłowej realizacji zamówienia/umowy.

4. Klient ma pełne prawo do dostępu do treści swoich danych osobowych przekazanych Administratorowi oraz do ich poprawiania,

5. Podanie danych osobowych przez Klientów ma charakter dobrowolny, aczkolwiek odmowa ich podania jest równoznaczna z brakiem możliwości złożenia zamówienia/ zawarcia umowy.

6. Dane osobowe Klientów przetwarzane są w niezbędnym zakresie, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych. Dane osobowe, które są zbierane przez Administratora to: imię i nazwisko, adres zamieszkania, nr telefonu, adres e-mail

7. Klient posiada prawo do:

a) żądania od Administratowa dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych osobowych,

b) wniesienia sprzeciwu wobec takiego przetwarzania,

c) przenoszenia danych,

d) wniesienia skargi do organu nadzorczego,

e) cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych.

8. Dane osobowe klientów przechowywane są przez okres określony w przepisach podatkowych i ustawie o rachunkowości.

Przekazywanie danych

1. W celu wykonania umowy Administrator przekazuje Państwa dane firmie kurierskiej zajmującej się dostawą, o ile jest to niezbędne do doręczenia zamówionych towarów. Zależnie od tego, którego dostawcę usług płatniczych Państwo wybiorą w procesie zamówienia, celem realizacji płatności przekazujemy zgromadzone w tym celu dane płatnicze do instytucji kredytowej obsługującej płatność i ewentualnie do wybranego przez nas lub przez Państwa dostawcy usług płatniczych. Niektórzy dostawcy usług płatniczych gromadzą dane samodzielnie, jeżeli założą Państwo u nich konto. W takich przypadkach należy w ramach zamówienia zalogować się u dostawcy usług płatniczych podając swoje dane dostępowe. Obowiązuje wówczas również polityka prywatności danego dostawcy usług płatniczych.

Przekazywanie danych firmie kurierskiej

1. Jeśli udzielą nam Państwo na to w trakcie lub po złożeniu zamówienia swojej wyraźnej zgody, przekażemy na tej podstawie Państwa adres e-mail i numer telefonu wybranej firmie kurierskiej, aby mogła się ona skontaktować z Państwem przed dostarczeniem zamówienia, celem awizowania lub uzgodnienia dostawy.

2. Powyższa zgoda może zostać w każdej chwili cofnięta poprzez wysłanie Administratorowi stosownej wiadomości na nasz adres kontaktowy. Po wycofaniu zgody usuniemy podane w tym celu przez Państwa dane.

3. Firmy kurierskie z którymi współpracujemy:

InPost S.A.

ul. Wielicka 28

30-552 Kraków

DPD Polska Sp. z o.o.

ul. Mineralna 15

02-274 Warszawa

Poczta Polska S.A.

ul. Rodziny Hiszpańskich 8

00-940 Warszawa

Polityka Cookies i innych podobnych technologii

1. Poprzez pliki „cookies” należy rozumieć dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przechowywane w urządzeniach końcowych użytkowników przeznaczone do korzystania ze stron internetowych. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową dostosowaną do jego indywidualnych preferencji. „Cookies” zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

2. Pliki „cookies” wykorzystywane są do zapamiętywania informacji związanych z danym użytkownikiem, który nawet po wyłączeniu komputera i ponownym wejściu na stronę internetową jest rozpoznawany, a wszystkie informacje związane z nim, wcześniej zapisane w cookies mogą zostać powrotnie wywołane.

3. Stosujemy 2 rodzaje plików „cookies” – „sesyjne” oraz „stałe”. Pierwsze z nich są plikami tymczasowymi, które pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do wylogowania ze strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików „cookies” albo do momentu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.

4. Standardowo oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych domyślnie dopuszcza umieszczanie plików „cookies” na urządzeniu końcowym. Ustawienia te mogą zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików „cookies” w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).